De mens is als een schaaldier die over de bodem van deze oceaan van lucht wandelt en naar de vissen kijkt met een blik van: “dat wil ik ook; dat kan ik ook”. En zo evolueren we en leren we ons te verplaatsen als de vogels in de lucht.
Gaat dit te snel? Ben je hier nog niet aan toe? Dat hoeft ook niet, het went vanzelf. Ik wil je graag enkele overdenkingen geven: bijna iedereen vindt het normaal om zich per auto te vervoeren. In de stad, op de buitenweg, op de snelweg. Snelheden van wel 130 kilometer per uur. Het is normaal dat we over de buitenweg met 80 km/u elkaar passeren, op hooguit enkele meters van elkaar, in tegengestelde richting! Er hoeft maar iets te gebeuren of je komt met 160 km/u tot stilstand. We zijn hieraan gewend, hier is niets vreemds aan. Toch?
Ooit gehoord van de ‘red flag act’? Deze wet werd in 1865 in de UK ingevoerd (en duurde zo’n 30 jaar!) Vanaf dat moment mocht een automobiel niet sneller dan 3,2 km/u door de stad razen (2 mph) en buiten de bebouwde kom met 6,4 km/u (4 mph) Bovendien moest de auto voorafgegaan worden door een voetganger met een rode vlag om de mensen te waarschuwen. Kun je het je voorstellen? Voor velen die toen leefden was dit de normaalste zaak, ze hadden het altijd al zo gezien. En zo zijn wij ook gewend aan het huidige autoverkeer. En zo kunnen we ook wennen aan de ‘nieuwe’ dimensie; door de lucht. Dat heeft als grootste voordeel dat we niet aan een weg gebonden zijn maar ook naast en boven elkaar kunnen reizen. Zie het als breedband internet versus het vroegere inbellen.
De mens is hoe dan ook niet gebouwd om met dergelijke snelheden te reizen. Of het nu over land of door de lucht is. Gelukkig staat de techniek ook niet stil en is het tegenwoordig mogelijk om, juist dankzij deze techniek, veilig en snel te reizen. Computers assisteren de mens steeds intensiever, of dit nu is via het motormanagement of de adaptieve cruise control. En ook in de lucht is veel ontwikkeld sinds de eerste vlucht. Maar het luchtruim is leeg, kijk maar. Ga je mee?
Otto Lilienthal, één van de belangrijkste luchtvaartpioniers (deze replica is op Texel: http://www.lomt.nl). Zijn aantekeningen hebben de Wright broeders later gebruikt om bij Kitty Hawk hun beroemde vlucht te maken. (Foto helemaal boven)